Έλεγχος αντισωμάτων – κυτταρικής ανοσίας μετά από λοιμοξη COVID ή εμβολιασμού

 

Τεστ ανίχνευσης εξουδετερωτικών αντισωμάτων

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαγνωστικής προσέγγισης της πανδημίας, το Gene Lab εισάγei την πιο σύγχρονη τεχνολογία ανίχνευσης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του νέου κορωνοϊού.

Πρόκειται για την τεχνολογία cPass ™ η οποία εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και ευαισθησία. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την ταχεία ανίχνευση ολικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων (NAbs), μέσω της μίμησης της φυσικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του ιού και του κυττάρου ξενιστή.

Το τεστ ανίχνευσης εξουδετερωτικών αντισωμάτων με την τεχνολογία cPass™ παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντισώματα που έχει αναπτύξει ένας οργανισμός στην εξουδετέρωση του ιού SARS-CoV-2.

Οι πληροφορίες αυτές συμβάλλουν τόσο στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβAccordionολίων, όσο και στην εκτίμηση του βαθμού προστατευτικής ανοσίας ατόμων που έχουν νοσήσει στο παρελθόν.

Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι η λειτουργικότητα των αντισωμάτων δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις η ίδια. Μερικά αντισώματα μπορούν να συνδεθούν στον ιό (δεσμευτικά), χωρίς όμως απαραίτητα να αποκλείσουν τη λοίμωξη.

Τα αντισώματα που προστατεύουν αποτελεσματικά από μια μελλοντική λοίμωξη ονομάζονται εξουδετερωτικά και είναι αυτά που έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν σταθερά το βασικό όπλο εισβολής του νέου ιού, την γλυκοπρωτεΐνη που σχηματίζει την ακίδα S (Spike) με την οποία προσκολλάται ο ιός στους ACE υποδοχείς και διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Το τεστ ανίχνευσης εξουδετερωτικών αντισωμάτων αξιολογεί στο σύνολο την εξουδετερωτική ικανότητα όλων των κατηγοριών (IgM, IgG, IgA) των αντισωμάτων έναντι του Covid-19.

Ενδείξεις ελέγχου αντισωμάτων

Ο εργαστηριακός έλεγχος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων προσφέρει μια ποιοτική εκτίμηση της λειτουργικότητας των αντισωμάτων έναντι του SARS-COV-2 του εξεταζόμενου που είτε νόσησε από τον ιό (με ή χωρίς συμπτώματα), είτε εμβολιάστηκε έναντι του ιού. Δεν παρέχει ποσοτικό προσδιορισμό αντισωμάτων.

Η διενέργεια του τεστ συνιστάται να πραγματοποιείται:

  • 20 ημέρες μετά και την 2η εμβολιαστική δόση
  • Τουλάχιστον 14 ημέρες είτε μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, είτε μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης

Ο προσδιορισμός των ειδικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων γίνεται με απλή αιμοληψία η οποία δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Η εξέταση γίνεται χωρίς ραντεβού, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας, τόσο για τους αιμολήπτες όσο και για τους εξεταζόμενους. Το αποτέλεσμα μπορεί να δοθεί αυθημερόν για αιμοληψίες μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, διαφορετικά αποστέλλεται την επόμενη ημέρα, ηλεκτρονικά.

 

Έλεγχος κυτταρικής ανοσίας έναντι COVID-19 για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το Gene Lab πρωτοπορεί στην προσέγγιση της ανοσιακής απόκρισης έναντι της λοίμωξης COVID-19, εισάγοντας τον έλεγχο της κυτταρικής ανοσίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η προστατευτική ανοσία που διαθέτουμε έναντι του SARS-CoV-2 δεν σχετίζεται μόνο με την παρουσία αντισωμάτων, αλλά και των Τ λεμφοκυττάρων (κυτταρική ανοσία), που δρουν προστατευτικά έναντι της επαναλοιμωξης, ακόμη και επί απουσίας ανιχνεύσιμων αντισωμάτων. Η κυτταρική ανοσία ελέγχεται στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με τη διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνολογία Τ-SPOT που εξασφαλίζει αποτελέσματα υψηλής αξιοπιστίας.

Σε ποιους ενδείκνυται ο έλεγχος κυτταρικής ανοσίας;

  • Σε όσους επιθυμούν να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ανοσοαπόκρισης τους έναντι του SARS-CoV-2, μετα από νοσηση ή εμβολιασμό
  • Σε άτομα που ενώ νόσησαν στο παρελθόν, έχουν αρνητικό τεστ αντισωμάτων
  • Σε υγιή άτομα που επιθυμούν να ελέγξουν αν πέρασαν τη λοίμωξη χωρίς να το αντιληφθούν (που πέρασε χωρίς συμπτώματα)

 

Συχνές ερωτήσεις